
Отже, ви вирішили відкрити пекарню або налагодити виробництво будь-якої випічки? Тоді одним із базових питань в організації такого бізнесу є обладнання, в яке потрібно інвестувати. Яку піч краще вибрати — конвекційну чи ротаційну? При виборі краще всього орієнтуватися на виробничі цілі та обсяги, адже саме від цього залежить найбільш підходящий варіант. Найкраща піч для пекарні — це та, яка підходить пекарю та задовольняє всі потреби бізнесу. Ми розглянемо всі типи печей, щоб з’ясувати, в чому різниця між ротаційними та конвекційними печами, а також особливості й відмінності кожної з них.
Конвекційна піч — оптимальне рішення для ресторанів, кав’ярень, кафе та невеликих пекарень. Це більш компактне рішення, відповідно — економічніше. Серед конвекційних печей є зовсім невеликі настільні моделі, а є й опції до 10 рівнів випічки. Їхня головна технологічна особливість — наявність конвекції, тобто руху повітря. Це дозволяє рівномірніше розподіляти тепло всередині печі та формувати скоринку. Система парозволоження конвекційної печі може бути різних типів, наприклад, інжекторний — коли волога розпорошується вентилятором або за допомогою зовнішнього парогенератора, або комбінація вищезазначених способів.
Ротаційна піч - це обладнання для великих обсягів випічки; вона рідко буває невеликою, тим більше настільною, у порівнянні з конвекційною піччю. Розміри ротаційної печі становлять не менше 10 рівнів випічки, що вимагає значного виробничого простору — як для самої печі, так і для приготування заготовок і зберігання готової випічки. З технічної сторони, хоча в назві ротаційної печі немає згадки про конвекцію, вона там є, проте крім цього, рівномірність і швидкість випічки також забезпечується ротацією, тобто обертанням, всередині печі. Ротаційна піч — оптимальне рішення для масового виробництва випічки: пекарень, булочних та великих виробництв хлібобулочних виробів.
Конвекція — це фізичний процес розподілу тепла завдяки його руху. Рух повітря всередині печі, особливо якщо повітря зволожене, допомагає формуванню золотистої скоринки на випічці, при цьому запечатує вологу всередині, як коли ви готуєте стейк — спочатку його потрібно «запечатати» скоринкою, щоб він не втратив соковитості. Ротація — при обертанні випічка готується з усіх боків рівномірно, незважаючи на те, що в печі можуть бути більш холодні та гарячі зони, залежно від їхньої близькості до нагрівальних елементів. Поєднання ротації та конвекції в ротаційних печах дає найкращий ефект. Як ми згадували раніше, ротаційна піч — більш високопродуктивний конкурент конвекційної печі. Тому вона найбільше підходить великим підприємствам завдяки високим виробничим потужностям.
При виборі між конвекційною та ротаційною піччю для вашого бізнесу потрібно врахувати всі важливі для вас моменти, такі як:
Якщо ви плануєте випікати хліб і пироги, ротаційна піч забезпечить рівномірне випікання на всіх рівнях, особливо при великих кількостях. Для печива і дрібних виробів краще підійде конвекційна піч, яка швидше прогріває продукт.
Ротаційні печі підходять для великих партій, тоді як конвекційні — для середніх і малих обсягів.
Ротаційні печі займають набагато більше місця та коштують дорожче, що важливо враховувати за обмеженого бюджету та простору; їх обирають як промислові печі для випікання.
Серед конвекційних печей популярні печі бренду SARO модель TERNI — це невелика настільна конвекційна піч на 4 рівні розмірами 435 на 315 мм. Її вартість майже така ж, як у печей для домашнього використання, але функціонал — повністю професійний. У печі подвійний вентилятор для рівномірного розподілу тепла, а робоча температура від 60 до 300 °C.
Трохи менш компактна, але не менш популярна серед професійних конвекційних печей — модель ALISEO 4 Sirman для 4-х листів розміром 600 на 400 мм. Її робоча температура від 25°C до 300°C контролюється термостатично. Піч має подвійний вентилятор для рівномірного розподілу тепла, а у версії «Plus» також має зволожувач і інверторну систему для рівномірного та ефективного розподілу тепла.
Серед ротаційних печей популярна модель MINI PHANTON EL1 італійського виробника MACPAN, який спеціалізується на обладнанні для пекарень та кондитерських. Це невелика у своїй категорії ротаційна піч — її розміри 1180х1650х2180 мм, а вага 950 кг. Розміри листів 600 на 400 мм, і можливо одночасно завантажувати 18 листів загальною площею 4,32 м². Рівномірне випікання забезпечується теплообмінником із трьома витками. Парогенератор спеціальної конструкції для подачі потужного потоку пари та її розподілу по всій камері.
Незалежно від того, чи шукаєте ви піч для масового виробництва хліба, чи для приготування кондитерських виробів, менеджери компанії Технофуд допоможуть підібрати пекарське обладнання, яке найкраще підійде вашому бізнесу.
Швидка обробка замовлення
Вибір оптимальних рішень
Для постійних покупців
Найкоротші терміни доставки