
Складно уявити похід в ресторан або кафе без вживання прохолодних напоїв або коктейлів. Особливо в літню спеку. Для виготовлення льоду в закладах громадського харчування використовують спеціальний прилад під назвою льодогенератор. Найчастіше він встановлюється на барі і зовні нагадує своєрідний ящик прямокутної форми.
Промислові льодогенератори з'явилися близько століття тому і практично відразу ж почали користуватися величезною популярністю у рестораторів з усього світу. Це й не дивно, адже потреба у великих кількостях льоду виникає не тільки для приготування напоїв, але і для зберігання або транспортування приготованих страв і звичайних продуктів.
Сучасні професійні льодогенератори зустрічаються самої різної продуктивності, яка становить від кількох кілограмів можливої сировини, до декількох тонн. Льодогенератор з великою потенційною продуктивністю вимагає наявності виносного бункера, де зберігається лід для наступної експлуатації. Таким чином він експортується туди, де з будь-яких причин не може виготовлятися.
Найчастіше льодогенератори класифікуються, відштовхуючись від їхнього способу заморозки. Існує два найпоширеніші види льодогенераторів:
У першому випадку лід наморожують на тій поверхні, з якої відбувається випаровування води. У другому — вода потрапляє в спеціальні форми і там заморожується. У цьому процесі бере участь циркулюючий холодоагент.
Компресорні льодогенератори користуються найбільшою популярністю на території України. Вони відрізняються стабільною роботою, невеликим рівнем споживання енергії, тривалим терміном служби і простотою використання.
Найпоширеніші типи льодогенераторів розрізняються за такими показниками, як:
Неможливо правильно вибрати або купити генератор льоду, не знаючи найголовніших особливостей кожного виду даних машин. Розгляньмо характеристики кожного з них більш детально. По-перше, машини для льоду можуть підключатися до джерела рідини за допомогою центрального водопроводу (повна автоматизація приладу) або ж вода заливається безпосередньо в них механічним (вручну) способом. В останньому випадку продуктивність льодогенератора значно зменшується і такі прилади в основному використовуються в невеликих виробництвах.
Не забувайте, що лід, який виготовляє професійний льодогенератор для бару, використовується винятково для харчових цілей. Тому особливу увагу варто приділити воді, яка надходить в льодогенератор. Вона обов'язково повинна бути очищеною і призначеною для питних цілей. Найкраще використовувати спеціальні пом'якшувачі води і особливі системи хімічного очищення. Вони також сприятливо впливають на фізичне зношування промислового льодогенератора і продовжують термін його експлуатації.
По-друге, перш ніж купити льодогенератор, необхідно звернути увагу на тип охолодження самого апарату в ньому. Найпопулярнішими є два види систем охолодження: повітряний і водяний. У першому випадку льодогенератор охолоджується за допомогою циркуляції повітряних мас, а в другому — завдяки воді, яка надходить. Перший спосіб більш економічний, але вимагає додаткового місця для вільного припливу повітря. Льодогенератори другого типу не мають додаткового простору, однак використовують набагато більше води.
По-третє, ще одним фактором, на який варто орієнтуватися, щоб купити льодогенератор в Києві або іншому місті, є його окупність. Для апаратів невеликої продуктивності вона повинна здійснюватися в межах від трьох місяців до півроку. Логічно, що купівля льодогенератора — це набагато економніше, ніж постійна закупівля замороженої води для виробництва. Тому, варто орієнтуватися на необхідну кількість льоду для вашого кафе чи ресторану на добу. Даний показник можна розрахувати приблизно, орієнтуючись на потребу 1: 2 (одна скланка крижаної маси на дві склянки напою) для бару і 1: 400 (400 грамів замороженої води на одну порцію приготованої їжі) для кухні.
Найчастіше можна купити в Україні льодогенератори, які виготовляють продукцію у вигляді кубиків, лусочок або гранул. Відштовхуючись від напрямку діяльності вашого закладу, варто вибирати необхідну машину для льоду. Наприклад, для нічних клубів і ресторанів підійдуть льодогенератори з льодом у вигляді кубиків, а для демонстраційних вітрин суші-барів — лускатий лід.
Принцип роботи кубікових льодогенераторів нагадує утворення льоду в домашніх умовах. Однак схема його формування трохи відрізняється. Вода в автоматичному режимі надходить в бункер, де і проходить процес її замерзання у вигляді кубиків, вага кожного з яких близько 30 грамів. Для спрощення їхнього виймання з форми, сама ємність, в якій вони утворюються, трохи підігрівається. Після цього утворені кубики випадають в спеціальний контейнер. Як тільки він наповнюється, починає спрацьовувати датчик, який зупиняє процес виготовлення льоду, а сам льодогенератор переходить в режим очікування.
Сучасні льодогенератори виготовляють лід не тільки в кубиках, але і в не менш популярних формах, таких як:
Стаканчикова форма утворюється на спеціальних стрижнях, які або обприскуються водою, або занурюються в неї. При необхідності розмір такого льоду можна регулювати самостійно. Найбільш популярними видами стаканчикової форми є пірамідки, циліндри або конуси.
Лід у вигляді наггетів ще називається швидким. Найчастіше він подається разом з напоями. Його не важко розчинити в склянці води або прожувати. Льодогенератори найчастіше виготовляють зовсім маленькі наггетні крижинки, що не перевищують 7 грамів.
Лід у вигляді гранул виготовляється на льодогенераторах гранульованого типу. Ціна льодогенератора для таких потреб значно відрізняється від вартості приладу, який виробляє сировину в кубиках. Він є незамінним для швидкого та інтенсивного охолодження продуктів. Гранульований лід має великий теплообміном навіть з продукцією великого розміру. Для його утворення лускатий лід просто дрібно подрібнюють.
Зовсім по-іншому формується лускатий лід в льодогенераторах. Він візуально нагадує пластини, товщина яких близько 2 мм. Для його створення використовують барабан, що має циліндричну форму. На нього потрапляє вода за допомогою напилення і замерзає при температурі близько -7 ° С, після чого масу, що утворилась, зрізують.
Лускатий лід досить крихкий. Тому процес зрізання зовсім не складний. Він найчастіше використовується для демонстраційних вітрин продуктів, які швидко псуються (риби, морепродуктів).
Якщо зі льодогенератором для виготовлення льоду в кубиках все зрозуміло — він просто незамінний для бару, то апарат для створення лускатого льоду викликає масу питань. Особливо, якщо враховувати той факт, що не кожен заклад може дозволити собі наявність двох подібних льодогенераторів. Який же з них варто вибрати — кубиковий або лускатий?
Лускатий лід має безліч переваг в порівнянні з іншими його видами. Серед них варто виділити такі, як:
Лускатий лід забирає у продуктів більше тепла і повільніше перетворюється в воду. У результаті процес охолодження проходить значно швидше і ефективніше, а продукція набагато довше зберігає свої властивості. Крім цього, льодогенератор для лускатого льоду переробляє воду не тільки для зберігання продукції, але і для коктейлів та напоїв. Процес приготування яких значно полегшується, оскільки такий його тип набагато швидше подрібнюється.
Швидка обробка замовлення
Вибір оптимальних рішень
Для постійних покупців
Найкоротші терміни доставки